Ev hırsızlığı kadar araba hırsızlığı da çokça görülen hırsızlık olaylarından. Bu nedenle evinizin güvenliği kadar arabanızında güvenliği sizin için önemli olmalı.

Gece arabanızı park ettiniz ya da yol kenarında aracınızı durdurup işlerinizi halledip geri döneceksiniz. Uzun ya da kısa süreli arabanızdan her indiğinizde sizin için küçük detaylar olmasını göz ardı etmeden gerekli önemleri aldığınızdan emin olun.

Araba hırsızlığı son yıllarda önemli bir artış göstermekte. Ufak bir dikkatsizlik sonucu aracınızın içerisindeki değerli eşyalarınızı, aracınız içerisinde bulunan sistemleri, hatta arabanızı bile kaybedebilirsiniz.

Peki arabanızı hırsızlardan nasıl korursunuz?

Kapılarınızı Kilitlemeyi Unutmayın

Kısa veya uzun süreli aracınızı terk etmeniz gerektiği her durumda aracınızın kapılarını kilitlemeyi unutmayın. Sizin pekte önemli görünmeyen hemen geri döneceğinizi düşünüp açık bıraktığınız kapınız arabanız için büyük bir risk demek. Araba hırsızları sizin dikkat etmediğiniz küçük detaylara dikkat eder ve açık bir kapı bulana kadar araçların kollarını kontrol ederler. Açık bir kapı aracınızda bulunan değerli eşyaların hatta arabanızın bile çalınmasına yol açabilir.

Pencerelerinizi Kapatın

Kısa süreli inişlerde kapıları kilitlemek kadar pencereleri de kapatmanız önemli. Özellikle sıcakların oldukça yüksek olduğu yaz aylarında pencereleri açık bırakmak o anlık mantıklı gelsede açık bırakılan camlar araba hırsızları için bir davetiye niteliğinde olur. Arabanızın camlarını açık bırakmak zorunda kaldığınız durumlarda ise aralığın parmağınızın sığmayacağı kadar açık bıraktığınızdan emin olun. Ufak bir aralık bile aracınızın kapısının açılmasına yeterli olur. Bu nedenle pencerelerinizi aracınızdan her indiğinizde kapalı olup olmadığını kontrol edin.

Araba Alarmı Kurun

Arabanızı güvende tutmak için yapacağınız en iyi yöntem bir araba alarmı edinmek olur. Yüksek sesli ve güvenilir bir alarm sistemi kullanmak aracınızı korumak için yüksek güvenlik sağlar. Arabanıza herhangi bir zorlama olduğunda alarm sisteminiz çalmaya başlar ve hırsızları uzaklaştırır. Bunun dışında geleneksel bir alarm sistemi, direksiyon kilidi, pedal kilidi, vites kilidi gibi önlemler hırsızları yavaşlatıcı korkutup uzaklaştırıcı bir önlem olabilir.

Değerli Eşyalarınızı Arabada Bırakmayın

Aracınızda değerli eşyalarınızı bırakmayın ve aracınızın içini oldukça yalın kullanmaya dikkat edin. Çanta, mont, torbalar gibi dağınık görüntüler hırsızların dikkatini çeker ve aracınızda değerli eşyalar olduğu izlenimi yaratır. Dizüstü bilgisayar, cüzdan, çanta ya da değerli eşyalarınızı arabadan inerken yanınıza alın. Eğer yanınıza alamayacağınız bir durumdaysanız ve eşyalarınızı arabada bırakmanız gerekiyorsa da gerekli önemleri aldığınızdan emin olun. Arabanız içerisinde bıraktığınız eşyaların görüş alanında olmayan bir yere koyun ya da bagajınıza gizleyin.

Aracınızı Aydınlık Yerlere Park Edin

Aracınızı her zaman garaj gibi güvenli yerlere park etmeye özen gösterin. Fakat evinizde veya gittiğiniz yerde bir garaj yoksa arabanızı görebileceğiniz bir yere ve sokak lambası veya ışıklı bir yere park etmeye çalışın. Karanlık ya da ıssız bir sokakta duran aracınız hırsızlar için bir hedef haline gelir. İyi aydınlatılmış bir yerde duran bir araca hırsızlar yaklaşmak istemeyeceklerdir.

Aracınızı Güvenilir Otoparklara Bırakın

Gittiğiniz yerde aracınızı otoparka bırakmak isteyebilirsiniz. Fakat arabanızı güvenilir bir otoparka bıraktığınızdan emin olun. Son dönemlerde garajlarda anahtarların çoğaltıldığı haberlerine oldukça sık rastlanmakta. Çoğaltılmış bir anahtarla siz evinize döndüğünüzde aracınız kolaylıkla çalabilirler. Bu nedenle güvenilir ve denetimli otoparkları kullanmayı tercih edin.

GPS Sistemi kullanın

Aracınıza bir GPS sistemi taktırın. Araç takip sistemleri sayesinde mobil takip programlarından aracınızın nerede olduğunu takip edebilir ve telefonunuz ya da bilgisayarınızdan aracınız çalınsa dahi kolaylıkla yerini tespit edebilirsiniz.