Ülkemizde ve dünyada henüz geleneksel kilitlerin tam olarak yerini almasada akıllı kilitler giderek popüler olmaya başlıyor. Gün geçtikçe daha fazla yerde kullanılmaya başlayan akıllı kilitler sizin de dikkatinizi çekmiş olabilir.

Eviniz veya işleriniz için akıllı kilit kullanmayı düşünüyorsunuz fakat akıllı kilitler hakkında bir fikriniz yoksa bu yazı tam size göre.

Peki akıllı kilit nedir ve neden akıllı kilit tercih etmelisiniz?

Akıllı kilit, kapınızı kliitlemek ve açmak için entegre edilmiş kablosuz teknolojilerin kombinasyonları ile tasarlanmış gelişmiş kilit sistemidir.

Akıllı kilidinizi nasıl kullanabilirsiniz?

Akıllı kilitler, kilidi açmaya yardımcı olan cep telefonları veya diğer elektronik cihazlar ile iletişim kurabilen şifreli bir anahtar veya uygulama ile birlikte gelir. Her türlü apartman ve iş yeri kapıları için delme veya kablolama işlemi gerektirmeden monte edilebilir ve her türlü diyafon ve görüntülü sistem ile çalışabilir.

Güvenlik Özellikleri

Akıllı kilit seçerken uygun güvenlik özellikleri olan doğru bir seçim yapmanız gerekmekte. Aksi takdirde kullanışsız bir akıllı kilit işinize yaramayacak ve gereksiz bir alışveriş yapmış olacaksınız. Güvenli bir akıllı kilitte en önemli özellik; hırsızlık yöntemlerine karşı dirençli olması.

Doğru bir akıllı kilit seçimi sizler için üst düzey güvenlik sunar ve zorla girilmeye karşı en iyi yöntemlerden birini sağlar.

Akıllı kilitlerin popülerleşmesinin sebeplerinden biri de konforlu ve kolay kullanımı. Kilidinizi akıllı telefon ve diğer akıllı cihazlar ile birlikte kullanılabilirsiniz. Fakat bu birliktelik bazı teknolojik saldırılara yol açabilir. Bu nedenle fiziksel yöntemlerin dışında bir akıllı kilit edinirken siber saldırılara karşı güvenliği konusunda da bilgi edinmelisiniz.

Batarya

Akıllı kilitlerde geleneksel kilitlerde olmayan bir özellikte batarya kullanımı. Batarya kullanımı geleneksel kilit kullanımına alışkın olan biri için akla pek gelmeyecek bir özellik fakat akıllı kilidiniz çalışmak için bir güç kaynağına ihtiyaç duymakta. Akıllı kilit kullanan bir ev sahibiyseniz kilidinizin piline dikkat etmeniz gerekmekte. Bataryanızı kullanırken pillerin de kullanma şekillerine ve kullanma ömürleri hakkında bilgi edinmeniz işinize yarayacaktır.

Bağlantı

Akıllı kilidi tercih etmenizi sağlayacak en popüler özelliği diğer cihazlar ile uyumlu olması. Uzaktan bağlantı ile kapılarınızı açabilir ya da uzaktan kilitleyebilirsiniz. Uzaktan bağlantı kurmanız ev güvenliğiniz adına geleneksel kilitler karşısında en önemli artılarından biri. Nerede olursanız olun kapınızın durumunu bilmenizi sağlar.

Uygulama Bağlantısı

Telefonunuza indireceğiniz akıllı telefon uygulamaları ile kullanabilirsiniz. Bu uygulamalar ücretsiz ve kullanımı oldukça kolaydır. Bu uygulama sayesinde akıllı kilit özelliklerini maksimuma çıkarabilirsiniz. Uzaktan kapınızı kitlemenizi ve kapınızın kurcalanmış yada sağlam olup olmadığını kontrol edebilirisiniz.

Elektronik Anahtar

Elektronik anahtarlar sayesinde birlikte yaşadığınız insanlara veya evinize gidecek misafirlerinize yedek anahtarlar yaptırmak yerine geçici anahtarlar oluşturabilirsiniz. Anahtarı geri almak istediğinizde, uygulama üzerinden kolayca çevrimiçi özelliği iptal edebilirsiniz. Bu özellik sayesinde anahtarınızın kontrolünü her zaman elinizde tutabilir ve istenmeyen kullanımları engelleyebilirsiniz. Anahtar kullanımı kontrolü sizde olacağından anahtarınızın ele geçirilme ihtimali oldukça düşük olur.

Eviniz dışında akıllı kilidinizi bahçe ve site kapılarında da kullanabilirsiniz.

Akıllı kilidinizi şifreli, kartlı veya parmak izi seçenekleri ile kullanabilirsiniz. Elektrik kesintilerinde kilidiniz çalışmaya devam eder.

Paspas altına konmuş anahtarlar, yedek anahtar, kopyalanmış anahtar korkusundan kurtulun. Akıllı kilit ile evinizde kendinizi daha güvende hissedebilirsiniz..